uzemanyagosMíg korábban folyamatosan bosszankodtak az autósok, hogy milyen drága megtankolni a család kedvenc autóját, az elmúlt hónapokban egyre nő a kutak forgalma városunkban is, hiszen hétről-hétre csökken a benzin és a gázolaj literenkénti ára. A benzinár országosan 2012 áprilisában érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012 január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Míg országosan az autósok akár 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között, Halason szerencsére ennyire nem nagy a különbözet.

Érdemes belegondolni, hogy ha egy átlagos családnak jól meg kell fontolnia, melyik hónapban mennyi pénzt költhetnek üzemanyagra, akkor mekkora fejtörést okozhat ugyanez a kérdés egy vállalkozónak, akinek ráadásul akár egy egész járműflottát kell koordinálnia a mindennapokban. Undi Mihály a West Halas Truck Kft. vállalat ügyvezetője például azt mondja, fuvarozócégénél elkerülhetetlen, hogy az éppen olcsóbb vagy drágább üzemanyagárak ne befolyásolják egy-egy megbízás végösszegét.

undi

- Az üzemanyagár ingadozása mindig kihat a fuvardíj meghatározására, és nekünk ezeket a változásokat mihamarabb le kell reagálnunk, hogy a mindennapi versenyben továbbra is az eddigi megbízóink rendelkezésére állhassunk. A fuvardíj kb. 40%-át teszi ki az üzemanyagár. Ezt megbízóink is tudják, ezért a jóval alacsonyabb gázolajár kikényszeríti a fuvardíj csökkentését. Mi persze annak örülünk, ha minél kisebb a tankolásért fizetett összeg, hiszen a fuvarozásban nagyon magasak az indulási költségek, amik csak 1-2 hónap alatt térülnek meg. A jelenlegi helyzetben a magyar árakhoz hasonló összegeket kell fizetni a környező országok kútjain is, de fontos a fuvarozást végzők számára hogy a honos országban tankoljanak, mert itt a legegyszerűbb az ÁFA visszaigénylése – mondta weblapunknak az ügyvezető.
benzinnn

Ván Barna a Vadkerti úton található benzinkút tulajdonosa úgy látja, a halasi autósok valóban érzékenyek az üzemanyagárakra, hiszen amióta egyre kevesebbet kell a kasszánál hagyni a benzin és a gázolaj vásárlásakor, még inkább megnőtt a forgalmuk.

- Az elmúlt évekhez viszonyítva az üzemanyagárak nagyon lent vannak. Az emberek, akik nem használták gépjárművüket az árcsökkenések hatására újra elővették azokat. Tapasztalhatóan nőtt az értékesített mennyiség. Úgy tapasztalom, hogy már a legkisebb árváltozásokra is nagyon érzékenyek az autósok. Ha nő az ár, már két forintos változásért is kiállnak a garázsukból csak azért, hogy előtte megtankoljanak. Nem gondolnak bele, hogy ezzel nem hogy nyernének, inkább veszítenek, hiszen az autójuk elhasználja az úton a tankolással keletkezett nyereséget – foglalta össze Ván Barna, aki szerint az autósok többsége a kis, helyi vállalkozók kezében lévő kutakat részesíti előnyben. Az autósok az évek során megtapasztalhatták, hogy azt üzemanyagot kínáljuk, mint a nagyok, de kevesebb pénzért. Sokan jönnek csak azért be hozzánk, mert tudják, hogy a mi hasznunk itt marad, azt Kiskunhalason költjük el, nem megy más városokba, esetleg más országokba. Helyiek vagyunk. Jelenleg úgy hat évvel ezelőtti árszinten mozgunk. Ez mindenkinek jó, hiszen minden árucikkbe beleépül a fuvarköltség. Bízzunk benne, hogy nem áll meg a lefelé menet! – mondta a vállalkozó.
gyula

Kovács Gyula családtagjaival több éttermet, vendéglátóhelyet is üzemeltet Kiskunhalason. Egyszerre több gépjárművel szállítják házhoz az ebédet, autóval szerzik be az alapanyagok egy részét, és a különböző rendezvények helyszínére is kocsival jutnak el az általuk készített finomságok. Mint mondja, természetesen a cég számára is kedvezőek az alacsonyabb üzemanyagárak, ám jelenleg ezt nem tudják szolgáltatásaik árának csökkentésével követni, mint ahogy akkor sem emeltek árakat, amikor évekkel ezelőtt közel másfélszer ennyibe került a tankolás.

- Nekünk akkor is ugyanúgy használnunk kellett a céges autókat, amikor 450 forint körül mozgott egy liter üzemanyag. Nem tehettük meg a vendégekkel, megrendelőkkel, hogy az ételek árát megemeljük, csak azért, mert többletköltségeink merültek fel. Ugyanez a helyzet most is, hiszen bár egy-egy tankoláskor érezhetően kevesebbet kell fizetni, a beszállítóink nem változtattak áraikon, az alapanyagok sem lettek semmivel olcsóbbak, így mi sem tudunk árakat csökkenteni. A mostani üzemanyagár egy kicsit kárpótolja a vállalkozókat az évekkel ezelőtti túlzottan magas árszint miatt. Nem tudom, mekkora lehet az a legkisebb összeg, ameddig le fog csökkeni a benzin és a gázolaj ára, de ha tartósan lent marad, az hosszútávon biztosan jó hatással lesz a magyar gazdaságra is – fejtette ki véleményét a cégvezető.

Szöveg-fotó: Szőri Attila

Képújsághirdetések
trans 
Get Adobe Flash player

Hírnaptár

Augusztus 2019
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1