Thúry József, a Szilády Áron Református Gimnázium egykori tudós tanára, kiváló turkológus, akadémiai tag 110 évvel ezelőtt halt meg. Rá emlékeztek az oktatási intézményben május 20-án délelőtt. Közreműködött a Szilády Áron Református Gimnázium kórusa Andáné Vastag Andrea vezetésével.

 

 

 

Varga Judit igazgató köszöntötte az egybegyűlteket az intézmény udvarán található kopjafánál. Arról beszélt, hogy az iskola a meglevő értékeit megőrizve tudja továbbadni a nagy tudós, Thúry József példáját. Végső István volt sziládys diák, a Pásztortűz Egyesület elnöke történészként állt közönség elé.

Rámutatott: Thúry József török emlékekkel kapcsolatos kutatásai a mai napig szakirodalmat jelentenek az egyetemisták számára. Tanulmányai maradandó értéket hordoznak. Kitért arra is, ne úgy gondoljunk a tudósra, mint aki egész nap levéltárban és könyvtárban ült. Életrevaló, vidám ember volt, inkább így emlékezzünk rá! – tanácsolta.

Lukács László, a Szilády Áron Társaság elnöke is utalt erre – egy idézet alapján - szelíd, jó humorú, társasági embernek nevezve. Tudományos munkássága példaként áll előttünk. Hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert. A 2002-ben átadott és róla elnevezett könyvtár hű emlékéhez.

A beszédeket és az iskolai kórus műsorát követően a kopjafát megkoszorúzták az évforduló alkalmából. A díszteremben Édes Árpád szólt a megjelentekhez. A református lelkész azt mondta, a szép örökség továbbélése céljából rendezték meg a Thúry-emléknapot. 

A folytatásban dr. Vér Márton, az MTA tudományos munkatársa tartott előadást Thúry József (1861-1906) munkásságáról a meghívott vendégeknek és a Thúry-vetélkedő győztes osztályai számára. A tudós életrajzát, munkásságát, személyes történetét és emberi oldalát ismertette. Rámutatott: Thúry József 1888 januárjától Halason tanított latint és magyart. Folyamatosan publikált. A Magyar Tudományos Akadémia felvette levelező tagjai közé. Ő volt az első turkológus, aki nyelvjárástanulmányt írt. Műveit filológiai precizitás jellemzi. A régi református temetőben fejet hajtottak a Thúry-síremlék előtt és elhelyezték a hálás emlékezet koszorúit.

Kép-szöveg: Pál László  

Képújsághirdetések
trans 
Get Adobe Flash player

Hírnaptár

Augusztus 2019
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1