Enyhítette három iráni és egy afgán, illetve egy iraki állampolgár korábbi, hivatalos személy elleni erőszak miatt első fokon kiszabott büntetését kedden - két különböző tárgyaláson - a Kecskeméti Törvényszék a kiskunhalasi befogadóközpontban januárban történtek ügyében. Az eredetileg tizenöt vádlott közül kettő esetében már februárban jogerőre emelkedett az első fokon eljáró Kiskunhalasi Járásbíróság ítélete: egyiküket gyorsított eljárásban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a másikat pedig három évre kiutasították. A többi esetben az ügyészség súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig enyhítésért fellebbeztek.

A bíróság megállapítása szerint január 15-én délután a kiskunhalasi befogadóközpont egyik szobájában szóváltás, majd verekedés alakult ki két iraki őrizetes között az internethasználat miatt. A fegyveres biztonsági őrök szétválasztották őket, majd az egyik férfi dulakodni kezdett a helyszínre hívott rendőrökkel.

Az őrzött területen maradt emberek közül legalább tizenöten az elkülönítő helyiség előtti elválasztó kerítésnél gyülekeztek, és tiltakoztak a jogszerű intézkedés ellen. A kerítést elkezdték rugdosni és rángatni, ezért az egyik biztonsági őr könnygázt használt. A csoport tagjai ezután kavicsokkal és kövekkel kezdték dobálni a rendőröket és az őröket.

Mivel két szociális munkás a közösségi helyiség konténerében rekedt, a készenléti rendőrök egy csoportja visszament az őrzött területre és kihozta őket. Az őrizetesek eközben elkezdték megbontani a drótot, és egy vaskeretet átdobtak a kerítésen. Agresszív magatartásukkal az után hagytak fel, hogy a készenléti rendőrök beavatkoztak.

Kedden a Kecskeméti Törvényszék az első tárgyaláson négy - három iráni és egy afgán állampolgárságú - vádlott közül kettőnek a büntetését (két évről) egy év hat hónap, a két másikét pedig (egy év nyolc hónapról) egy év két hónap letöltendő börtönre enyhítette. Zomborné Papp Anita ügyész azt mondta: senkinek nem szabad ellenszegülnie egy rendőri intézkedésnek, annak jogszerűsége nem vonható kétségbe. A szabad véleménynyilvánítás pedig nem vezethet bűncselekmény elkövetéséhez.
Halasmédia információ
Képújsághirdetések
trans 
Get Adobe Flash player

Hírnaptár

December 2018
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6